Debut på slottet – våga fråga!

Av: Leif M. | Datum: 2022-06-12 | Visad 231 gånger

På lördagen var det ett stort JOK-gäng som begav sig till vackra Wenngarns slott för den nu återuppståndna Slottssprinten.

 Jonathan och Simon, två debutanter i H28

Hela 57 järfällingar begav sig till startlinjen på förmiddagen och den individuella sprinten i slottet och dess direkta omgivningar. Det var en härlig blandning av rutin och erfarenhet mot inskolningslöpare och debuter. Unge, men rutinerade Max Boström och formtoppade veteranen Kenneth Pettersson sopade hem andraplatserna i sina klasser, H14 och H65 och orienteringsmamman Helena Nyman överraskade med en tänkt bronspeng i D45.

Sedan blev det ett längre lunchuppehåll då picknickfiltarna bredde ut sig kring JOK-flaggan, kulglassar flödade i solen och en del lyxluncher avnjöts i härlig försommartemperatur. En och annan lunchnapp kunde också anas bland föräldragruppen då de yngre medlemmarna skötte sig själva med äventyrsgolf, fotbollskickande och andra äventyr i slottsparken.

Sara och flickorna njuter på picknickfilten.

Som gammal ungdomsledare gladde det stort att så många ”debutanter” var på plats. Säkert 15-20 av de som var på plats har ingen större erfarenhet utanför granskogsträningar och ungdomsseriedeltagande och det värmer extra såklart. Att då göra debut under så trivsamma förutsättningar så vid Wenngarn ger förhoppningsvis blodad tand för fler utflykter till hösten. Att det blev så många debutanter, framförallt i stafettsammanhang, blev den positiva effekten av en del påstötningar, tips och mun-till-mun-metoden. Det är inte helt lätt som ganska ny i sporten att förstå och våga sig ut på egen hand och då har vi ”rutinerade” ett ansvar att ”våga fråga”!

Mats, Helena och Edvin i gröngräset.

På eftermiddagen var det så alltså dags för huvudnumret, teamsprinten i form av 2-mannalag där man springer två sträckor var. Sträckornas längd kan tyckas korta, men med ett förmiddagslopp i benen kan andrasträckan på teamsprinten kännas oerhört lång och ansträngande, jag lovar!

Här var det många som var extra pirriga, men fy sjutton vilken härlig stämning det var i växlingsfållan. Vi hade 18 lag till start och sträckorna gick ganska fort så när man kom in på sin första sträcka, var det till att fylla på med några djupa klunkar vatten och så in i växlingsfållan igen, fyllda av andra JOK-kompisar. Och varje gång det kom en JOK-are på upploppet var det ett ivrigt påhejande av alla vid klubbfanan och i växlingsområdet, så fint att se och höra!

Hur gick det då? Ett par fina tredjeplatser i H32 och D28, men ett kämpahumör på bred front. Lärdomen för en del blir det här med kontrollsiffror. Många lag (inte bara JOK-lag) glömde den viktiga detaljer och stämplade vid fel kontroll, de satt mycket tätt ibland! Det här gäller för både rookie och veteraner……

En del fick, på papperet rutinerade, löpare fick också lära sig att grönt är grönt och taggigt i många slottsparker, att man INTE får krypa under dubbelsträckade staket, att murar med tjocka streck på kartan INTE får forceras…..

Hursomhelst – en underbar dag vid slottet i Wenngarn. Ser redan fram emot Slottsprinten 2023!


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar