Nagelbitaren i Farsta

Av: N.N. (id=964) | Datum: 2021-10-02 | Visad 943 gånger

Idag stod finalen i årets Ungdomsserie på menyn, en läckerbit utöver det vanliga. En dag då barn och ungdomar för första gången på väldigt länge fick tävla tillsammans utan de upplägg som blivit en vana under pandemin, en dag då man inte kunde låta bli att le när man stod vid startlinjen och betraktade alla ben som var fulla av spring, barn som tjuvstartade av iver, barn som för första gången fick ge sig ut på en ”riktig” tävling, barn som med koncentrerade blickar spanade lång bortom startpunkten…..

Det är sådana här orienteringsdagar som man önskar att alla fick uppleva!

Inför finalen i år låg vi i JOK på en fjärdeplats i sammandraget. Målet var att ta sig förbi värsta norrkonkurrenten Sundbyberg och nå pallen. Snättringe och Tullinge kändes allt för långt före för att riktigt våga tro på någon bättre placering än en tredjeplats.

Sumpan började stenhårt och de första 45 minuterna var det SIK som plockade flera 100-poängare, deras försprång utökades, skulle vi nå ifatt? Redan vid 11-tiden vände vinden, tälten där målarrangörerna höll till höll på att lyfta och de röda JOK-löparna började att snabbare dugga in över mållinjen. Plötsligt var vi förbi! Ytterligare en halvtimme senare började speakern påkalla räkningshjälp, Järfälla höll på att närma sig Snättringe i sammandraget, kunde det vara möjligt? Ja, det verkade märkligt nog så och vid 11.40-draget basunerades ut att Järfälla tagit sig upp på silverplats. Jubel uppstod på JOK-sektionen bland barn, ledare och föräldrar. Var det möjligt, kunde vi hålla emot?

Snart ropade speakern till sig ledare för de aktuella klubbarna för att få en bild av hur många löpare som var kvar ute på banan. Nu vägde vågen fram och tillbaka hela tiden, ibland var Snättringe förbi, sedan kom två JOK-barn på upploppet och det svängde igen. Arrangörerna hade hoppats kunna starta prisutdelningen INNAN alla var i mål, med nu var varje barn superviktigt. JOK har ledningen med 37 poäng och JOK och Snättringe verkade ha fyra barn var ute på banan. 37 poäng är ingenting i de här sammanhangen, men varje startande ger åtminstone 30 poäng till sitt lag. Å andra sidan kan ett riktigt snabbt lopp generera 80 p och då kan den andra klubben gå förbi.

Två löpare från varje lag rushar i mål, vi har Marcus Edemyr och Edvin Pettersson kvar ute. Vi leder fortfarande, men knappt. Räcker det om någon har felstämplat? Om någon bryter? Tveksamt….. Marcus dyker upp, stämplar vid sista och flyger mot målet, pust! En kvar! JOK-ungdomarna radar upp sig på innerplanen, var är Edvin? Sista Snättringelöpare går i mål, nu hänger allt på vår sista hjälte… Så kommer han, med pappa i hälarna, jubel utbryter och hejandet lyfter Edvin fram till sista kontrollen och man ser ett leende som slutar vid öronen när han svänger in på upploppet med en stor skara lagkompisar i släptåg, ett högst oväntat silver var bärgat. Vilken dag!

Att som ledare o/e förälder få vara med och se glädjen över silvret, över att få se en D14-tjej klara sitt första lopp på egen hand, att få trillingarna Boström att blygt, men stolt, visa upp sina kartor efter målgång, är en ynnest. Ungdomsserien är den ultimata tävlingsformen för barnidrott, en tävling där varje startande är väldigt viktig, där alla bidrar genom sina poäng. Hade vi varit EN mindre till start idag hade vi blivit trea, hade vi varit fem mindre, sannolikt fyra……

 Fanbärarna Hampus och Ida.

Vid den påföljande och coronaanpassade prisceremonin fick våra DH12-stjärnor vara flaggbärare. Ida Pettersson och Hampus Siljekvist intog upploppet med JOK-flaggan i högst hugg och fick ta emot prischecken på 2 000 kr från Skogskarlarna. En bra grundplåt till nästa års Ungdomsseriesatsning. Då nedrans ska alla med och då ska vi vara över 100 barn till start igen, eller hur!?


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Bra jobbat, alla ungdomar! Och tack för ett bra reportage, Leif!

Andreas, 2021-10-06

Vilket underbart reportage! Tack Leif för allt peppande och inspirerande hejarop, det är bland annat det som gör det så kul att vara med en sådan här dag. Härligt kämpat av alla ungdomar och skuggande föräldrar!

Birgitta, 2021-10-02