Barkabyloppet 2019, Bästa loppet nånsin!

Av: Thierry R. | Datum: 2019-05-14 | Visad 749 gånger

Berättelse ur ett löparsperskektiv

Springa fick jag göra för att kunna dokumentera ur en löpares ögon hur genomförandet gick. Med att springa ingick också att rapportera och förbättra min tid från förra året. Ingen lek utan ansvar :( !

Stor tack till fina arrangemanget som ni alla JOKare orkestrerade! Mycket var inte bara grundligt genomtänkt, planerat utan också perfekt förberett och utfört, även min roll som kvalitetskontrollant!

Springa fick jag göra för att kunna dokumentera ur en löparens ögon hur genomförandet gick. Med att springa ingick också att rapportera och förbättra föra årets tid. Ingen lek utan ansvar :( !

Av alla fördelar med Barkarbyloppet är avsaknad av stressmoment med att hitta parkering, behöva gå mil till arenan och hitta till starten. Att se storleken på ICAs och XXLs parkering inser jag att ledningen tänkte bekvämt för alla och stort för framtiden så att fler kan springa. Att erbjuda komplett uppvärmning på torget och leda löparna till starten är ett måste för att starta optimalt.

ParkeringXXL

Fast för mig blev det extremt stressigt den här gången, och för att citera Nissar "gör fel saker vid rätt tidpunkt", missade jag tiden, åt frukost för sent, missade uppvärmningen och missade nästan starten. Det hjälpte att så många funktionären visade vägen från torget och längst vägen till starten för att komma fram 2 min före startsignalen! Vilken glädje det var i startfålan att hamna i ett relativt stort gäng fransmän (från Decathlon). Stressen minskade att fokusera på att presentera sig! Uff!

Dem så många funktionärer längst banan fick mig också att glömma stressen, tunga frukosten, bortglömda gps klockan med sina varma uppmuntrande eller med väl behövd och efterlängtad vätska! Mer diskreta men desto mer närvarande var alla fotografer som postade många fina bilder på facebook!

Vi hade tur med vädret! Trots långa våren utan regn och mycket pollen i luften var dagen väl vald med låga temperaturer (12 grader vid start), med ett molnigt täcke och bara lite vind. Besväret med pollen uteblev och svetten märktes knappt! Jag kunde nästan återanvända det finna T-shirten som ingick hela dagen (skoj). Organisatörerna hade tydligen beställt sol och högre behagligt värme vid målet. Vilken timing!

Banan var väl planerat med en lång plan 6 km på gränsen till uttråkande, skogspromenad 6 till 8 km när man känner att halva loppet är genomfört, en del uppförsbackar - min favorit, jag tog 3 platser och en fin nedförsbacke inför spurten. 90 graders eller högre graders svängar får man att tappa några viktiga sekunder dock. Kan det undvikas?

En del andra detaljer var väl genomtänkta: chipet i nummerlappen istället för att tejpa den med skon, övertäckta färister, fin natur, inga hästar på banan (tack kommunen för att inte ha skrivit på avtalet ännu ;) ), tydlig bana med funktionärer vid varje korsning och med snitsel, utlottning av 3 priser för de som sprang men inte tillräckligt fort!

Bland (skojiga) förbättringspotentialer ser jag att funktionerna skall ha fokus på loppet inte på mobilen (En viss Erik ;) ), fotografer skall ta bilder av oss inte naturen eller fåglar (fick fågelskådaren fel instruktioner?), installera sänk-farten skyltar (max 12km/t) för dem löpare som springer fortare än mig!

Bättre förbättringspotentialer kan vara att se till alla påsar innehåller alla broschyrer, att påsar och gåvor görs med mer-miljövänligt material eller skippa dem, att ha vatten vid starten, skippa medaljen för vuxna men lotta fler priser. Reklam om orienteringskursen vi inkluderade i broschyren om JOK motionsaktiviteter har redan gett redan 2 intresserade förfrågningar! Det vore en fördel att göra mer reklam i samma tält för alla aktiviteter och för alla målgrupper som JOK kan erbjuda.

Mina egna komihåg till nästa år: knyta ordentligt skorna (tappade minst 10 sek), sova med klockan natten innan, förbereda vattenflaskan. Kanske bra rekommendationer att ha på info webbsidan? Jag upptåckte orientering och löppning rätt sent men jag har lycakts konsekvent förbättra min tid med 2 minuter varje gång på 4 år! Alla motionärer kan!

Stor tack ännu en gång till alla funktionärer

Artikelförfattaren själv - i gula löpardojor..?

Länk: https://www.jarfallaok.se/barkarbyloppet/


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

Härlig läsning!
Vi fortsätter att jobba på en bra springtävling.
Jag håller med om att det är roligare med utlottning av priser snarare än medaljer.

Anne-Li, 2019-06-04

Fantastiskt roligt att läsa, och att fransmännen från Decathlon dök upp! Jag var där och reparerade cykeln och passade på att göra reklam för Barkarbyloppet bland personalen medans cykeln fixades.
Nästa år kanske vi kan få reklamprylar därifrån?

Helena, 2019-05-22