Vädergudarna revanscherar sig!

Av: Leif M. | Datum: 2024-03-25 | Visad 507 gånger | Gillats av 2 medlemmar

Så var årets nyköpingshelg med läger och stafetter över. Över 60, kanske närmare 70, JOK-are och medföljande supportrar anlände bland de första till arenan och snart hissades flaggan på en gulgrästorr plätt ganska centralt på TC på platsen med namnet Ryssbergen.

D14-Elin kämpade bra i tuff nyköpingsterräng och införskaffade den glödheta JOK-mössan!

Väderleksapparna hade alarmerat olika bud dagarna innan, alltifrån molnigt till regn och till och med snöblandat vid något tillfälle. Verklighetens lördag bjöd, när vi anlände, på 5 plusgrader och tidvis halvklart. ”-Men, usch vad det blåser!” – hörde jag mig själv säga, varpå någon annan vid järfällalägret påtalade att det ”redan var lite lerigt vid övergången”. Men flera av oss som var med förra året insåg snabbt att årets väder var en vacker dröm när vi åkallade minnen från Måsenlägret 2023 och det värsta väderleksförutsättningarna i mannaminne……

Dagen bjöd på en ganska tuff långdistans. Kuperingen var dock snäll för det mesta och de största snackisarna på arenan var nog att ”stenarna var små” och att ”släpstigarna var svåra att följa”. Det var något sparsmakat med sportsliga framgångar, men motståndet var bushårt och på högsta nationell nivå. Triss i tior i manstarka klasserna H14, H16 och H50 var det som glänste allra mest. Så bra lopp av Noel, Max och Nils! Men sportsliga framgångar kan se ut på flera sätt. Att vara ovan tävlingslöpare och aldrig/nästan aldrig sprungit en långdistans, då är det modigt och imponerade att ge sig ut på detta i Nyköping och trots svårigheter, missar och osäkerhet kämpa på och ta sig runt! Så dagens hjältar för mig blir D14-tjejerna Elin, Elin och Kajsa, stor guldstjärna till er!

Under dagen började dessutom den nya JOK-mössan poppa upp på några JOK-knoppar. Klädchefen Eva Svanberg hade smugit ner några ex av denna nymodighet i väskan. De få medtagna mössorna såldes snabbt slut, men lugn, det finns fler! Jag frågade H12-killen Alexander Lindberg vad han tyckte om sitt nyförvärv, ”jättebra” blev svaret! Så vill du också känna dig jättebra, hör av dig till Eva!

Söndagen hade utlovat sämre väder, i alla fall från min säkra källa. Mulet, kallare och småregn frampå dagen, kändes så där. Vi vaknade dock till en uppsprucken himmel och väl på TC höll solen stången så gott som hela dagen och dessutom blev det 8 grader i skuggan. Plötsligt blev morgonens samtalsämne om man skulle våga sig på kortärmat eller behålla underställströjan på. Frågan landade olika, men det funkande bra på båda sätt. Klassiska Måsenstafetten stod på menyn med hela 16 JOK-lag till start med representation i de allra flesta klasserna. Stafett är verkligen kul! Bäst lyckades vårt D120-lag som fixade en fjärdeplats. Extra kul att se att årets H16-gäng blir att räkna med. Två jämna lag hade tagits ut, men det hindrade inte killarna att hamnade högt upp i resultatlistan! Platserna 5 & 7 av 26 lag i klassen säger en del om att säsongen kan bli toppen! Extra kul för Edvin Björklund och Simon Rosenblad som gjorde stabila lopp, sannolikt under pirriga förutsättningar….

Dagen idag var verkligen en äkta pärla. Stafett, solsken hela dagen, bra arena och glada miner. Inte undra på att endorfinerna bubblar i kroppen ännu några timmar senare. På vägen hem, ja redan i Tystberga tornade en åskmörk front upp sig och ytterligare en mil senare föll regnet. En stund innan Järna insåg vi att det hade snöat en del då skogen runt motorvägen var vit. Temperaturen sjönk snabbt, från Ryssbergens 8 och sol till 3 graders regnsnö och busväder. På en av de sista höjderna innan Södertälje hade en bil nyss gått i diket när vi passerade, det frös på och blev underkylt och halt…. Tydligen var Ryssbergen ”the place to be” denna marssöndag! Vädergudarna gav tillbaka, vi orienterare behövde inte uppleva en väderrepris från 2023! Det här var en betydligt mer lovande inledning på säsongen!


Kommentarer

En kommentar

Logga in om du vill skriva en kommentar.

Tack för fint väder, bra boende, fina banor, bästa lagen, skön stämning, härlig laganda, fina kompisar och välskriven krönika. 

Mats, 2024-03-26

D:9 T:35 Loggen