”Apkul” i Ängsjö!

Av: Leif M. | Datum: 2024-03-15 | Visad 433 gånger | Gillats av 5 medlemmar

I 10 varma plusgrader och en nyfallen skymning genomfördes, under gårdagskvällen, årets första KM, Natt-KM!
Klubbmästaren i H70 Bengt Friberg med klubbkompisen Bo Sundén

Nattorientering har verkligen sina egna fantaster och dessa orienterande finsmakare menar, med ackuratess, att denna gren verkligen är den allra mest ädla och njutbara. Hela 53 JOK:are tog sig till startlinjen, där hela startpersonalstaben (Tove H) hade fullt upp att få iväg alla i rätt tid, dela ut definitionslappar och hålla ångan uppe. Den mästerliga arrangören Henrik hade fått till finfina banor och nästan 90% av de startande kom i mål som godkända.

För att en klubbmästare ska utses i en klass behövs minst två startande i klassen och så blev det i 13 olika klasser detta år. Extra roligt i år var, enligt mig, att det korades i klubbmästare i klassen D10. Under mina år i JOK tror jag inte det hänt tidigare, jag kan ha fel, men det var många år sedan och mästarinna blev Emma Lundin som tog seger 1:59 min före Frida Jonsson grattis till båda!

Övriga mästare blev:

D21 Sofia Edvardsson (med 40 sekunders marginal)

H21 Hampus Sundberg

D16 Ida Pettersson

H16 Benjamin Hjertén

D14 Moa Sundberg

H14 Hampus Siljekvist

H12 Malte Fogeby

D10 Emma Lundin

D40 Jenny Engvall

D50 Andrea Silier

H50 Nils Edvardsson

H60 Peter Lundberg

H70 Bengt Friberg

För egen del har jag aldrig riktigt hittat fram till nattorientering. Jag har gjort några orangea försök i VNC, men aldrig sprungit i tävlingsklass. Det var inte heller tanken att jag skulle delta denna gång, men banorna kändes ganska korta, min dotter skulle springa och Ängsjö kändes ju lite halvbekant så sist av alla på sista anmälningsdagen slängde jag in en anmälan. ”Jag kan ju i alla fall gå till start, ta kartan och promenera och försöka hitta 1:an och sen gå tillbaka hem” – var min grundtanke. När starten gick började jag promenera mot startpunkten, men Stefan Sundelius skulle start 2 minuter bakom, så snart kom tävlingsdjävulen i fatt mig och jag började lunka. Plötsligt spikade jag 1:an…..och 2:an…. Trean gick kanonbra och fyran säkrade jag upp via stigen, men ut från den mötte jag Stefan. Tror inte han såg mig, men jag tog ett stenhårt grepp runt kompassen och styrde ovanligt snabba steg mot kontroll 5….spik igen!! Fasiken vad bra det gick! Och vad kul det var! Med ålderns rätt händer det att jag pratar lite med mig själv ibland och på väg mot kontroll 6, i ett lättlöpt och flackt parti kom jag på mig själv att säga; ”-Det här var ju apkul!!”. Inget ord jag använder i vardagen och jag fick lov att googla upp det senare och kolla om ordet verkligen existerade, men ja, det gör det! Natten fortsatte i stort sett på samma bog, jag gjorde inga stora fadäser och kanske någon minuts bomtid. Stolt och glad rullade jag in i mål, bara 16 minuter från segern och med mersmak i munnen! I Ängsjö i går var nattorientering verkligen kul. Gör som jag, kliv över tröskeln och våga du också, någon gång när du känner dig stark! Vem vill inte ha ”apkul” i skogen?

                                       Brilijant arrangörsstab (Henrik och Tove) med deltagande son (Manne)


                                       H14-mästaren Hampus med kompisen Noel


Kommentarer

2 kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar.

Jag har ju tänkt att inte springa ngn mer nattorientering men nu blir man ju sugen.
😎

Tomas, 2024-03-18

Så bra skrivet (igen), Leif. Och stort tack Henrik och Tove!

Karina, 2024-03-15

D:9 T:26 Loggen