JOK dubbelt prisbelönat på årets StOF konvent

Av: Mats L. | Datum: 2017-11-19 | Visad 618 gånger

JOK:s Lång-DM framröstades till 2017 års bästa arrangemang under StOF:s konvent för alla orienterare i Stockholm.

Nöjd Tävlingsledare Andreas Grunder

Järfälla OK representerades av Birgitta Billstam, Andreas Grunder och undertecknad på årets konvent för Orienterare i Stockholm. Konventet är uppbyggt kring sektionsträffar, en gemensam samling och olika seminarium kring viktiga frågor för orienteringen i Stockholm. Det är bara att konstatera att orienteringens agenda är bred. Det är otroligt inspirerande och lärorikt att få inblick i vad som är stora frågor och diskussioner i andra klubbar. Konventet är öppet för alla orienterare i Stockholm så nästa år hoppas jag att fler tar chansen att komma åtminstone på de intressanta seminarierna.

 

JOK:s Lång-DM framröstades till 2017 års bästa arrangemang och 2:a platsen i Ungdomsserien uppmärksammades lite extra utifrån att vi som norrklubb slagit oss in bland söderklubbarna på topp-fem-listan. Båda bragderna innebär även välkomna pengatillskott till JOK.

 

Birgitta höll ihop information kring Motionsorienteringen och Naturpass i Stockholm. En stolt ordförande kunde konstatera att även här sticker JOK ut positivt med 12 stycken genomförda Motions-OL-arrangemang. Klart flest i distriktet! Kul att vår grannklubb Sundbybergs IK var god tvåa med 8 genomförda arrangemang, dvs säga det finns gott om tillfällen att motionsorientera både i Järfälla och i vår närhet.

 

Förutom ordförandeträffen och den gemensamma samlingen var jag med på två intressanta seminarier. Ett om ”Att använda testresultat för att optimera sin träning” och ett om ”Kommunikation och Informationsspridning”. 

 

Att använda testresultat för att optimera sin träning bestod av en tvådelad föreläsning, dels av Mikael Flockhardt, Idrottsforskare från GIH, och dels av Jonas Leandersson, Elitlöpare och VM-medaljör. Mikael föreläste om olika typer av tester (förberedande för att hitta rätt träningsstrategi, uppföljande för att utvärdera effekten av sin träning och prestationsförberedande tester) samt vilka utmaningar orienterare har att tolka resultaten i.o.m. att vår prestation görs i skogsterräng under så olika förhållanden. Jonas delade med sig av de olika tester han och hans klubb SNO kör för att säkerställa att träningen mot olika mål går åt rätt håll. Mycket intressant!

 

Kommunikation och Informationsspridning handlade om i huvudsak två saker. Utmaningen att som förbund och orienteringsklubb få viktig information att tränga igenom informationsbruset och en förberedande diskussion om tidningen StOF-Nytts framtid. När det gäller informationsbruset i dagens samhälle verkar alla klubbar mer eller mindre sitta i samma situation. Det finns mycket att lära av varandra och jag tänker föreslå till årsmötet att vi i JOK:s styrelse ska välja in en informationsansvarig som håller ihop en kommunikationsplan/strategi. StOF-nytt var vi eniga om är en viktigt kanal för att hålla ihop vad som händer inom stockholmsorienteringen, oavsett om den distribueras digitalt eller i tidningsformat. Inför StOF:s årsmöte där framtidsfrågan avgörs är alla klubbar inbjudna att utse en representant om vi vill vara med att påverka. (Säg till mig om ni är intresserade).  StOF-nytt har drygt tusen prenumeranter som betalar 130 kr/år för att få tidningen hemskickad. Vill du också bli prenumerant se http://www.svenskorientering.se/Distrikt/stockholmsorienteringsforbund/forbundet/stof-nyttforbundetstidning/ 

 

På Ordförandeträffen avhandlades så många olika ämnen och motioner till SOFT att jag lägger det sist i detta reportage mer i punktform för att ni ska se vad som avhandlades. Hetast var motionen om ny Ungdomsklassindelning och diskussionen, i svallvågorna av #Metoo, om gemensam värdegrund för likabehandling inom orienteringen. Viktigast frågan att snabbt hantera är Markfrågan och Polisens förfrågan om hjälp att leta rätt på försvunna personer.

 

 • Nytt avgiftssystem för att finansiera förbundsaktiviteter, med ingångsvärdet att storleksordningen ska vara densamma men att alla arrangemang ska bidra. Kommer för våra medlemmar att påverka till exempel Nordcupen, Luffarligan och Motions-OL.
 • Elit- och utvecklingsmiljöer i Stockholm där möjligheten finns att varje vecka nyttja Haninge NIU:s träningar. Målgrupp är seniorer, juniorer och äldre ungdomar. Klubbar (för JOK:s del Elit- och Träningskommittén)  kontaktar StOF vid intresse.
 • Tävlingsplanering 2019 - senast 31/3 ska planeringen vara gjord. Förslag finns framtaget av StOF. Tävlingsledare för samtliga tävlingar ska vara utsedda senast oktober 2018.
 • 08-2025 O-ringen i Stockholm: koncept finns framtaget som bygger på arrangemang söder om Stockholm. Är vi intresserade att vara med är det bara att anmäla sig. Konceptet fryses 2022 och då avgörs även om Stockholm får O-ringen 2025. Sammanhållande från StOF är Lars Gerhardsson från Attunda OK.
 • StOF:s ekonomi gicks igenom inför årsmötet.
 • Från Triangel till rektangel - se Malin Kvarnefalks eminenta sammanställning på JOK:s hemsida för att förstå vad som diskuteras inom JOK.
 • Markfrågor där en ny StOF-kommitté bildas för att säkerställa tillgång till marker. OL uppfattas generellt positivt men regler skapas som gör det svårare och krångligare att få tillstånd för olika arrangemang. Tanken är att klubbarna hanterar det löpande men att kommittén kan gå in med expertkunskap för att hantera specialfall.
 • 25-manna iår med 375 lag från 5 länder. Bättre betyg från deltagarna än på länge och en Kvalitetshandbok är på väg med syfte att bygga erfarenhet till nästkommande års arrangörer. 2018 är det upp till oss att arrangera med Jonte Alm i spetsen.
 • Motions-OL och Naturpass gicks igenom av Birgitta Billstam. Nytt deltagar-rekord för MOL med 6530 startande på de olika arrangemangen runt om i Stockholm. Naturpasset ej fullt ut rapporterat än men det tyder på en liten nedgång. Har JOK rapporterat? Någon som kan ta över stafettpinnen för MOL efter Birgitta efterlystes när hon nästa år vill satsa på annat efter att ha byggt upp MOL i Stockholm. Ingen lätt uppgift!
 • Förfrågan från Polisen att hjälpa till vid eftersökning av försvunna personer. Polisen har historiskt mycket bra erfarenhet från orienteringsklubbar som hjälpt till vid eftersökningar. En inbjudan att vara med kommer gå ut från Polisen till alla orienteringsklubbar i Stockholms län.
 • Diskussion påbörjad om ny gemensam värdegrund för likabehandling behövs för orienteringsrörelsen utifrån att samhället förändrats senaste åren. 
 • Satsning på utbildning. StOF tar fram ett utbildningskalendarium. På gång är utbildningar ”Att rita en Skolgårdskarta” den 9/12, ”Banläggning steg 1 och steg 2” den 19-20/1 och ”Tävlingledarträff 2018” den 31/1.
 • Inkomna Motioner till Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte gick igenom. Jag kan tänka mig att det är några som rör upp känslor hos några av er om de går igenom, bland annat den om ny klassindelning för ungdomar*. Samtliga motioner hittar ni här http://www.svenskorientering.se/forbundsinfo/traffarochmotesplatser/forbundsmote/2018/ 

 

Som inledningsvis sagt, det är en bred orienteringsagenda i Stockholm. Jag har bara rapporterat från de delar jag var med på - hela programmet hittar ni här http://www.svenskorientering.se/Distrikt/stockholmsorienteringsforbund/Nyheter/Egnanyheter/stof-konventetpasondag/ 

 

Hör gärna av er om ni har några ytterligare frågor om vad som togs upp eller om ni känner att ni vill engagera er mer i någon fråga.

 

Ordförandehälsningar

Mats Lundbäck

Länk: http://www.svenskorientering.se/Distrikt/stockholmsorienteringsforbund/


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

*) ett förtydligande angående förslaget om ny klassindelning för ungdomar. Vi har inte gått igenom förslaget i sin helhet inom JOK. Det har däremot skapat stor negativ debatt, som tar mycket energi, bland många Stockholmsklubbar senaste två veckorna. En av de stora frågorna är sättet det tagits fram med så kort varsel försöka trycka igenom något som påverkar så många.

Generellt när det gäller alla motioner behöver vi i vår resan från liten till stor OL-klubb hitta formerna bättre för hur vi fångar upp och jobbar mer pro-aktivt med förbundsfrågor om vi vill vara med och påverka.

Mats, 2017-11-26