Storslam i Ambjörnsarp

Av: Maria E. | Datum: 2017-08-07 | Visad 890 gånger

Sommaren 2012 började planeringen inför detta års Ungdomens 10MILA. Då var Järfälla OK med för första gången på några år och vi var där för att lära. Vi hade kommit fram till att om vi utvecklas som vi vill kommer vi kunna gå väldigt bra på U10MILA 2017, året då våra 99:or är 18 år, och så blev det!

Till årets U10MILA hade vi fyra lag till start, två stycken i HD12 och två stycken i HD18. Med dessa lag lyckades vi nå alla de fyra mål som vi gemensamt satte upp på vår upptaktsträff tisdagen innan stafetten

- Ha roligt
- Stämpla rätt
- Njuta när vi ligger ensamma i tät
- Komma topp 7

Vi hade väldigt roligt, fast det var tungt, grönt, blött och långt för en del i skogen. Vi stämplade alla rätt (totalt 31 sträckor). Vi låg i ledning och kom in först på två sträckor och de som gjorde det njöt. Vi kom 5:a i HD18 och vi var med i täten från start och gav alla oss ledare en oförglömlig natt. 

Vår resa började på fredag morgon med några bilar som åkte redan klockan 10 med våra yngre löpare och sedan 11:30 med våra två mini-bussar och ytterligare några bilar med övriga. Väl nere i Ambjörnsarp reste vi tälten och packade upp just innnan regnet började och starten för HD12 stafetten gick. 

HD12:

Vi hade två lag till start och glädjande nog flera barn som för första gången var med på U10MILA. Båda lagens samtliga deltagare gjorde finfina lopp och gav 29 resp 74 plats i det 110 lag stora startfältet. Bland debutanterna i sådana här stora sammanhang fanns Calle Ö, Frasse, Hampus och Victor - kul!


Hampus, Stina, Fransis, Calle, Simon och Victor från HD12 lagen.


Genomgång kvällen innan.

HD18-lag1:

Vi hade ett väldigt stark lag i år, men ett starkt lag på pappret gör inte en bra prestation om inte man har dagen och det hade vi denna helg. Alla var friska och skadefria och alla gjorde väldigt stabila lopp. Totalt i laget bommade vi mindre än 10 minuter, kan vår klubbtävling årets spikare vara en bidragande orsak till detta? Uppställningen för vårt HD18- lag1 gick ut på att vi ska vara med i draget i stafetten och kunna skicka ut våra löpare på de raka sträckorna i hängläge och det lyckades vi med.

Det börjar med tre nattsträckor och vi startar med tre H18-löpare. Först ut var Noel och trots lite strul med pannlampan kom han i i den 30+ stora klungan knappa 2 minuter efter. Han växlar till Oskar som ganska snabbt är i kapp och ihop med några andra lag borrrar på och splittrar upp fältet och även till slut lyckas föra upp oss i ledning. Nu tar Benjamin över och han springer i en löpstark klunga om tre som han via bra orientering i slutet springer ifrån och även han kommer in först, får en snygg tröja och blir intervjuad.


Oskar och Benjamin i sina nya fina T-shirts

Nu har det faktiskt gått lite bättre än förväntat då de lag Benjamin kommer in med inte har så starka orienterare på sträcka fyra, den långa raka gryningssträckan och Anton som nu tar över behöver göra orienteringen i tät själv och det lyckas han bra med  och vid varvningen ligger han fortsatt i ledning och den jagande klungan med starka H18-killar är ännu inte ikapp. Tyvärr blir det en liten bom efter det och klungan glider förbi utan att han ser det och vi ligger nu på plats 6, tre minuter efter tät.

Nu är det tre gula sträckor och först ut är Niklas/Hampus som borrrar på och tar två placeringar bl.a. eftersom Hampus drog med sig fem löpare på fel stig och Niklas drog rätt. Nu tar Erik över och han blev jagad av hästen från Hagen och håller trots det vår placering och växlar till William och han går fortsatt starkt och nu är vi trea.

Nu är det två gafflade orangea sträckor och Manne tar den första. Vägvalen blev inte de bästa för honom denna dag, för mycket rakt på och över höga berg istället för runt om, men det går stabilt och vi ligger nu sexa.  Nu går Johan Lu ut tillsammans med IF Hagens bästa H18 Olle Hedman som Johan jagar ifatt till startpunkten (och han ser väldigt förvånad ut när han blir omsprungen). Johan går fortsatt stark och nu är vi femma och Johan La går nu ut på den sista sträckan.

Johan går bra och stabilt och pendlar mellan placering 4-6 och lyckas efter lite möda ta alla kontroller rätt och föra in oss på en otroligt fin 5:e plats. Först detta år kom 12 mustasch prydda killar från Tampereen Pyrintö, följt av Helsingin Suunnistajat, IK HP, hästarna från Hagen och just efter oss det Danska laget FarumTisvilde Ok - äntligen har vi fått revansch från den nesliga förlusten mot OK Själland på sent 80-tal. 


Johan på upploppet


Prisutdelning.

HD18-lag 2:

Detta år valde vi att ha två mixlag och i vårt andralag hade vi hälften killar och hälften tjejer. Vi hade även lånat in Eskil från Sumpan och Antons tyska kusin Konrad. Löparna i detta lag gjorde de mest imponerande insatserna då flera av dem fick springa för dem tuffa sträckor mot många gånger betydligt äldre och mer rutinerade löpare. Det gick trots detta bra och vi blev godkända. Även detta lag utmärkte sig och det bl.a. genom Isak vinst av omstarten upp till startpunkten. 


Bella och Miia diskuterar vägval efter målgång.

När nu alla våra löpare var i mål blev det några timmars välbehövd vila innan medeldistansen började. Även där gick det bra bl.a. med dubbelvinsts i H16 via Johan och Johan, andraplats i H12 via Jonatan. Efter dusch och middag var det dags för utflykt till Tranemo där socker och fett i alla dess former inhandlades. Sista dagen sprang vi långdistans i en väldigt brötig terräng och Victors pappa Jona gick segrande i striden i ÖM2 mot Siv och Anja. 

Nu laddar vi alla om till höstens alla spännande stafetter och hoppas vi får lika roligt på dem. Vi har bl a Österåkerskaveln, 25manna och DM-stafetterna att se fram emot!

Länk: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=14950&groupBy=EventClass


Kommentarer

Logga in om du vill skriva en kommentar

UNDERBART! Det här får mig att tänka på intervallerna i vintras på "en-rakan" i motvind och snöglopp. Till stafettintervallsslingorna med gemensam samlingspunkt och banan i höstas i första snön. All den smärta som har tvingats tillbaka och samtidigt glädjen över att göra det tillsammans. Återigen, det har varit sååå inspirerande med alla dessa ungdomar som pushar och driver på, ibland även på en tant. OCH, det visar sig ju att "Det man tränar på - blir man bra på!" Stort lycka till i fortsättningen!

Birgitta, 2017-08-08

Tack för ett trevligt och intressant reportage!

Birgitta N, 2017-08-07

Internt Inlägg. Du måste logga in för att se meddelandet.

Leif, 2017-08-07

Inspirerande! Ser fram emot att följa höstsäsongen .

Ulf, 2017-08-07